Design a site like this with WordPress.com
Per començar

Les cabres alpines del Formatge Baridà

Com són les cabres alpines?

El Formatge Baridà està elaborat amb llet de cabra d’un ramat de 130 cabres alpines. Les cabres surten a pasturar diàriament pels prats del voltant del poble de Bar. Durant els dies de pluja mengen només herba seca, preparada per mi. Així doncs, aquestes cabres alpines del formatge Baridà només s’alimenten d’herba natural. D’aquesta manera, el Formatge Baridà té el valor afegit de ser un formatge de pastor.

  • Cabreta del formatge Baridà
  • Prats del poble de Bar amb les cabres alpines
  • Cabretes del formatge Baridà

Aquestes cabres alpines es munyen a mà, cridant-les pel seu nom. Cadascuna té el seu nom i és identificada i diferenciada. Quan una cabra ja és gran i deixa de produïr llet, m’agrada mantenir el procés natural del ramat i deixar que mori de vella acompanyada de la resta de cabres.

El terme ‘formatge de pastor’ comporta criar, pasturar, munyir, elaborar i madurar el formatge al mateix lloc. Ademés, en el cas del Formatge Baridà tot està fet per la mateixa persona: Francesc Buscallà, pastor i formatger artesà.

La producció de formatge és petita i es comercialitza a la mateixa explotació de Bar o en alguns petits comerços de la zona de la Cerdanya i de l’Alt Urgell.

El pasturatge de les cabres alpines al Pirineu català

Cada dia les trec a passejar entre 3 i 5 hores i fem la ruta que elles demanen. Com és lògic, durant cada època de l’any mengen un tipus d’herbes diferentes i per tant, el formatge varia segons la temporada. Per exemple, durant l’època de primavera, l’herba és més suau i el formatge també ho és.

  • Francesc Buscallà amb les cabres alpines del formatge Baridà
  • Francesc Buscallà pasturant les cabres alpines del formatge Baridà
  • Francesc Buscallà amb les cabres alpines del formatge Baridà

A %d bloguers els agrada això:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close